NVM ziet voorzichtig herstel woningmarkt

De woningmarkt heeft zich in het tweede kwartaal van dit jaar voorzichtig hersteld. Dat vindt makelaarsvereniging NVM. Makelaars verkochten in de afgelopen drie maanden 27.900 woningen, een stijging van 19,8 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In vergelijking met een jaar eerder daalden de verkopen nog wel met 8,4 procent.

De woningprijzen bleven met een daling van 0,3 procent vrijwel gelijk. De gemiddelde woningprijs bedraagt nu 205 duizend euro. Dat is 5,3 procent lager dan een jaar geleden. De daling van de prijzen vlakt volgens de NVM af. De bodem van de woningmarkt komt in zicht, zegt voorzitter Ger Hukker in een persverklaring.

Het afgelopen kwartaal behoort tot de slechtste vijf kwartalen sinds het begin van de crisis in 2008. Het optimisme haalt de NVM uit de relatief grote stijging ten opzichte van eerste kwartaal, toen het aantal verkochte woningen een dieptepunt bereikte. "We zijn er nog niet, maar het wijst erop dat de markt langzaam in balans komt", setlt Hukker.

De betaalbaarheid van een woning is volgens de NVM sterk verbeterd. De gemiddelde woonlasten voor consumenten zijn tussen 2009 en 2013 afgenomen met 16 tot 21 procent, afhankelijk van het type woning. Dat is 100 tot 275 euro per maand. Dit komt door de lage hypotheekrente, de gedaalde huizenprijzen en de verlaagde overdrachtsbelasting.

Door: Novum