Restschuld mag mee onder Nationale Hypotheek Garantie

Huiseigenaren die kampen met een restschuld en willen verhuizen, kunnen dit vanaf volgend jaar doen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Dit laat minister Stef Blok (Wonen) donderdag weten.
Met de maatregel wil het kabinet de doorstroming op de woningmarkt stimuleren, zodat mensen die nu graag willen verhuizen maar dat niet doen wegens hun restschuld hier toch tot besluiten.
De regeling geldt alleen voor mensen die vanuit een bestaande NHG-hypotheek een restschuld meenemen naar een andere NHG-hypotheek. In totaal hebben een miljoen mensen in Nederland een hypotheek met een NHG-garantie.

Voorwaarde:
Wel gaat de maximale hoogte van het garantiebedrag van de NHG omlaag. Deze wordt in de komende jaren langzaam afgebouwd: de grens ligt nu op 290.000 euro en wordt per 1 juli 2014 wordt verlaagd naar 265.000 euro.
In juli 2015 gaat dit verder omlaag naar 245.000 euro om in juli 2016 uit te komen op 225.000 euro. Het gaat deels om een al afgesproken verlaging van de grens, die tijdelijk was verhoogd als crisismaatregel. Deels is het een extra verlaging als gevolg van de daling van huizenprijzen.
Voorwaarde om de restschuld mee te kunnen nemen is dat de kosten in totaal onder de actuele kostengrens van de NHG blijven. Het is de bedoeling dat alles dat daarboven valt door banken wordt gefinancierd, buiten de NHG om. Ook gelden de inkomensnormen zoals die er nu al zijn om de lasten betaalbaar te houden.
Daarnaast komt er de verplichting om de restschuld annuïtair (in maximaal 30 jaar) af te lossen.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelde deze maand nog dat momenteel 800.000 huizenbezitters niet kunnen verhuizen vanwege een potentiële restschuld.
Duizenden mensen hebben in de eerste drie kwartalen van dit jaar (in totaal 3427) hun huis met een restschuld moeten verkopen, zo blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat de NHG verstrekt.
Het afsluiten van een hypotheek met NHG wordt wel een stuk duurder, zo lekte donderdagochtend al uit. In plaats van 0,85 procent wordt straks 1 procent van het hypotheekbedrag in rekening gebracht. De maatregel is een vergoeding voor de overheid voor de garantstelling van de restschuld.
Volgens minister Blok is deze eenmalige premie in twee jaar terugverdiend doordat de NHG-rente gemiddeld een half procent lager is dan de rente op hypotheken die niet onder de NHG vallen.
Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis, relativeert de premiestijging van de NHG. "De stijging van 0,15 procent betekent voor een hypotheek van 250.000 euro een brutoverhoging van 375 euro", zo rekent hij voor.
Hij wijst er op dat de verhoging aftrekbaar is van de belasting zodat bij het gangbare belastingtarief van 42 procent het gaat om een verhoging van 217,50 euro. "Dit kan bovendien worden meegefinancierd met de hypotheek

Door nu.nl/ Heleen Haverkort